Raó teòrica: s’orienta cap a la contemplació del món.
Raó practica: s’orienta cap a l’acció i cap la decissió moral.
Metafísica: allò que va més enllà de l’experiència.
Ultimitat:el seu intent d’arribar a les qüestions últimes.
Subjecte:protagonista de l'acció de coneixer.
Opinió(kant):estat de coneixement en el que el subjecte no esta segur.
Interès emancipador:deixa de banda tota mena d’injustícies.
Dogmatisme:posició d’aquells que pensen que poden arribar a la veritat
Escepticisme moderat:ens em de comportar d’acord amb el que és probable.
Criticisme:representa la posició intermèdia entre dogmatisme i l’escepticisme. És possible tenir coneixements certs.
Perspectivisme:diferents perspectives per coneixer la veritat.
Realisme:mostra la realitat tal com és.
Idealisme:no és donen a conèixer tal com son sinó com és mostren.
Noesi: la condiciona com a facultat que coneix.
Perjudici (gadamer): judicis previs que hem adquirit i que son del coneixemnt.
Autoritat:una afirmació s’accepta com a certa perquè prové d’algun a qui es concedeix el crèdit pel coneixement que té de la matèria.
Evidencia sensible: les dades del sentit.Aquell criter que considera que es cert allò que bè dels sentits.
Adequació: dir del que és que no és o del que no és que és.
Coherència: la veritat és el tot.
Pragmatisme: interpreta tenint en consideració els enunciats per resoldre els problemes.
Consens: acord en el cual arriben diferents interlocutors en condicions d'igualtat.
Contingència: allò que és, pero pot no ser.
Realitat virtual: percepciói senscions generades per un suport tècnic.
dilluns, de desembre 08, 2008
DOC.9 PAG.45
0-quina relació hi ha entre la
La veritat és una propietat d’algunes de les nostres idees. Significa adequació de la realitat. El pragmatisme, d’altra banda, fa la seva pregunta usual. Admesa com a certa una idea o creença, quina diferencia concreta se’n deduirà per a la vida real l’individu.
-quan es pot dir, segons el pragmatisme, que es una idea certa?Quan es `pot posar a prova através de l’experiència, i son: idees certes les que poden assimilar, idees falses son las que no.
Pot haver-hi el cas d’idees certes sense conseqüències pràctiques?Si, perquè la veritat és posa a prova através de l’experiència però no cal posar-la en pràctica i s’utilitza només en un cert temps fins que ens sigui útil.
William James
(Nueva York, 1842 - Chocorua, 1910) Psicólogo y filósofo norteamericano. Hermano mayor del novelista Henry James e hijo de otro Henry, notable filósofo seguidor de Swedenborg, es el pensador norteamericano moderno más apreciado y admirado. Sus antepasados fueron inmigrantes irlandeses, enriquecidos en su nueva patria. Durante la infancia, William James, como su hermano, acompañó a la familia en sus largas peregrinaciones por Europa, frecuentó numerosas escuelas en seis países distintos y participó en las conversaciones que su fogoso y patriarcal progenitor dirigía en las tertulias de importantes personalidades.
La irregularidad de los estudios y la profusión de sus facultades innatas le hicieron difícil la elección de una carrera, que recayó finalmente sobre la ciencia. A los cursos de la Harvard Medical School, interrumpidos por una expedición a la cuenca del Amazonas en compañía del naturalista Louis Agassiz y luego reanudados, siguió una estancia de dieciocho meses en Alemania, período de lecturas, observaciones y reflexiones al cual cabe remontar la aparición de su ideología; pero, asimismo, etapa de inquietas decisiones y de un desaliento que rayó casi en la desesperación suicida.
De su padre había heredado William James no solamente la tendencia a las especulaciones no ortodoxas, sino también un profundo interés por los valores morales y espirituales, la necesidad de una fe religiosa y una acusada propensión al misticismo, que su obra científica, y más particularmente la lectura de Darwin, pusieron en grave aprieto. A lo largo de toda su vida se sintió preocupado por el problema de la conciliación de la tendencia interior a la fe con el pensamiento científico que parecía minarla; ello constituyó uno de los principales móviles de su obra.
El resultado inmediato de este clásico dilema del siglo XIX, unido en tal caso a un drama psicológico personal, fue, a su regreso a América en 1868, un período de torturadas vacilaciones, aguda melancolía y grave crisis nerviosa que le llevó al borde de la locura y dio lugar más tarde a un casi místico "juicio" cuya formulación filosófica, expresada con crudeza, es la siguiente: aun cuando la mente, según afirma Darwin, sea en verdad un producto de la evolución biológica, un instrumento elaborado para que el organismo humano pueda afrontar el medio ambiente, la voluntad del hombre permanece, a pesar de ello, "libre" bajo cualquier aspecto; la fe, siquiera privada de su contenido teológico, mantiene, sea como fuere, sus propios derechos de íntima función al mismo tiempo inextirpable e indispensable para el mantenimiento de la existencia; la vida merece, por sí misma, ser vivida.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)