dimarts, d’abril 06, 2010

PROJECTE 4

0
La filosofia d'Ortega y Gasset es por dividir en tres parts:

-El perspectivisme, també anomenada doctrina del punt de vista, on explica que tot és subjectiu. Per al filòsof, la perspectiva és la forma que adopta la realitat per a l'individu i cada subjecte té la seva pròpia forma d'accedir a la realitat. La realitat absoluta serà la suma de totes les perspectives individuals. Aquesta veritat absoluta es trobarà en Déu.

-La Raó Vital, es la raó que planteja Ortega, en substitució de la raó pura cartesiana de la tradició filosòfica. Aquesta raó integra totes les exigències de la vida. La raó vital és el principi del raciovitalisme.

-"El jo i la meva circumstància", amb aquesta frase, Ortega explica l'entorn de l'home, tot el que l'envolta, no només l'immediat, sinó també allò remot; no només el físic sinó també l'espiritual. L'home és el problema de la vida. L'home es troba submergit en una circumstancia, que és la naturalesa, en la qual la presenta amb distintes concepcions del seu estat físic i mental, per això deixa com a missió de l'home satisfer-les. En el compliment d'aquesta tasca l'home crea la tècnica, la tècnica entesa com " la reforma que l'home imposa a la naturalesa en vista de la satisfacció de les seves necessitats". Ortega y Gasset definia l'home com: " ésser compost de realitats circumstancials creades per l'opacitat en la forma de pensar i en el sedentarisme com font inspiradora de les cultures neopensants incapaces d'oblidar la tirania que usurpa el conjunt de la saviesa"

No Response to "PROJECTE 4"

Publica un comentari a l'entrada